Helt ny og stor 2-roms med høy standard. Fransk balkong. Ingen dok.avg eller forkjøpsrett. Åpent for rask innflytting

Lidenskap for nybygg

Helt ny og stor 2-roms med høy standard. Fransk balkong. Ingen dok.avg eller forkjøpsrett. Åpent for rask innflytting

Gladengveien 12A, 0661 OSLO

Geotag
Prisantydning
kr 2 750 000,-
Fellesgjeld
kr 2 100 000,-
Total Prisantydning
kr 2 750 000,-
Omkostninger
kr 1 172,-
Totalpris inkl.omk
kr 4 851 172,-
Fellesutgifter/mnd
kr 11 419,-
P-ROM
57 m2
BRA
62 m2
Rom
2
Etasje
1
Eierform
Andel
Boligtype
Leilighet
Byggeår
2024
Energimerke
Grønn C

Registrer interesse

Meld din interesse så tar vi kontakt med deg og holder deg orientert om boligen!

Visning

HUSK PÅMELDING TIL VISNING | Velkommen til en hyggelig visning med Røisland & Co Eiendomsmegling. Husk å meld deg på visning via lenken "Visningspåmelding". Interessenter oppfordres til å lese salgsoppgave før visning. Hvis det ikke er påmeldte til oppsatt visning, vil ikke visning gjennomføres.

Dette er en helt ny og stor 2-roms andelsleilighet i prosjektet Humlehagen på Ensjø. En stilren og arealeffektiv leilighet med gjennomgående planløsning og fransk balkong. Prosjektet Humlehagen er et attraktivt prosjekt beliggende sentralt i Ensjøbyen, en helt ny bydel med fokus på miljø og frodige parker.

* Helt ny leilighet
* 5 års utbyggergaranti
* Ingen dokumentavgift eller forkjøpsrett
* Gjennomgående planløsning og fransk balkong
* Stilrent kjøkken med integrerte hvitevarer
* Gunstig finansiering på fellesgjeld og lave rentekostnader (avdragsfrihet i 10 år)
* IN-ordning – Senk felleskostnadene
* Balansert ventilasjon
* TEK 17 og miljøsertifisert = Godt isolert og energivennlig
* Felles takterrasse
* Kort vei til kollektivt

Martin Killi Arnesen

Eiendomsmegler MNEF

90934214martin@roislandco.no

Eiendommen

Knr. 301 Gnr. 129 Bnr. 34

Areal og innhold

BRA-i: 57 m²
BRA-e: 5 m²
TBA: 1 m²
 
BRA-i:
Høy 1. etasje: Entré, gang, bad, soverom, kjøkken og stue.

BRA-e:
Kjeller: Bod på ca. 5 m².  
 
Arealbeskrivelse:
Arealer er hentet fra vedlagte kontrollmåling av takstmann.

Sykkelparkering:
Borettslagets fellesarealer inneholder også flere sykkelparkeringsplasser. Øvrige sykkelparkeringsplasser vil være tilgjengelige for alle som eier leilighet i Humlehagen.

Felles takterrasse:
Prosjektet har 3 romslige og flotte takterrasser for beboerne. Det er ikke direkte heisadkomst til takterrassen fra denne oppgangen, men via C-oppgangen.

Felles lokale:
Det blir et felles lokale for beboere i hjørnet mot Gladengveien/Stålverkskroken, som vil inneholde to soner til ulike selskapsanledninger som barnebursdag, temakvelder i borettslaget eller mindre sammenkomster. Det vil være et kjøkken for servering og matlaging, men i den andre sonen er det tilrettelagt for barn med TV-skjerm og spillkonsoll. Les mer i utbyggers prospekt.

Standard

Entré:
Når du kommer inn i leiligheten møtes du av en entré på 3 m² med avsatt nisje til garderobeløsning. På gulvet blir den en lekker 1-stavs parkett fra Pergo i eik, overflate lys olje. Perla videosvarapparant fra Teletec i hvit utførelse. Innvendig takhøyde leiligheten er ca. 2,7 m (hvor det ikke er nedforet). Høyder ved nedforing vil generelt være ned mot rundt 2,3m.

Stue, kjøkken og balkong:
Fra entréen kommer man inn til en egen sone for kjøkkenet. Et lekkert kjøkken fra danske Aubo med laminat benkeplate og integrerte hvitevarer (Electrolux og AEG). Ventilator (Røroshetta Mantica vegghengt). Grepsløse overskap. Innfelte downlights i overskap. Nedforing fra himling til overskap.

Videre fra kjøkkenet via en gang tar man seg ut til stuen som enkelt kan innredes med sofa, mediemøbel og et spisebord. Fra stuen er det utgang til en fransk balkong på 1,2 m².

Gang:
Mellom kjøkken og stue, er det en gang med inngang til badet.

Bad:
Leiligheten har et delikat bad med 30x60cm fliser på vegg/gulv og 5x5cm i dusjsone, fra Vitra med et stilrent design.
Pent servantskap i grå farge med 2 brede skuffer som er grepsløs og har «push open»-funksjon.
Plassbesparende dusjdører som kan svinges innover.
Laufen Pro vegghengt WC.
Downlights i himling.
Opplegg for vaskemaskin og tørketrommel.
Gulvvarme.
Rør-i-rør system.

Soverom:
Leiligheten har et romslig soverom med to innganger.

Parkering

Det medfølger ikke parkeringsplass til denne leiligheten.

Prosjektet ligger svært sentralt til, med bare noen hundre meter bort til Ensjø T-banestasjon med hyppige avganger, samt en rekke bussruter langs Strømsveien. Det er bysykler ved T-banestasjonen og i nabolaget har du det meste du trenger i hverdagen. Slik har du mange forutsetninger for å leve et bilfritt liv her.

Oppvarming

Primær oppvarming i leiligheten er vannbåren ved bruk av viftekonvektor, som er plassert sentralt i leiligheten på vegg i stuen.

Ytterligere oppvarming av elektrisk panelovner.

Baderom har vannbåren gulvvarme.

Temperaturen styres ved termostater montert på vegg eller i skap. Varmt forbruksvann og vannbåren varme på baderom tilknyttes fjernvarmeanlegg. Det vil installeres egne forbruksmålere i hver leilighet for måling av dette, men vil fordeles på areal i hver leilighet i Borettslaget. Kostnader for andel av energi som går til fellesareal/ ventilasjonsaggregat utfaktureres sammen med månedlige felleskostnader.

Bebyggelse

Leiligheten ble overlevert fra utbygger den 21.05.24. Prosjektet er oppført etter TEK 17.

Konstruksjon: Hovedbæresystem i stål og betong. Etasjeskiller i betong.
Fasade: Fasader består i hovedsak av teglstein, med innslag av fasadeplater og trekledning/plater.
Yttertak: Takkonstruksjonen er isoleret og dimensjonert i henhold til energiberegninger. Det er taktekking med forskriftsmessig fall til sluk.

Leiligheten er helt ny og nettopp overlevert fra utbygger. Det er ikke utført noen tilstandsrapport på leiligheten siden den er helt ny/ubrukt, men det er utført en kontrollmåling av takstmann. Denne ligger vedlagt.

Ferdigattest

Det foreligger midlertidig brukstillatelse datert 29.01.2024. Denne ligger vedlagt i salgsoppgaven.

Gjenstående arbeider
Ansvarlig søker har oppgitt følgende arbeider som gjenstår:
– Beliggenhetskontroll skal utføres felles med Gladengveien 12

Etter pålegg fra Finanstilsynet rettet mot samtlige meglerforetak (ref. rundskriv 21 / 2011) informeres ved dette om at det per dato for overtakelse av den enkelte boligenhet ikke nødvendigvis vil foreligge ferdigattest, samt at ferdigattest vil kunne foreligge først lang tid etter overtakelse. Bakgrunnen er at deler av de arbeider og dokumentasjon som er påkrevet for å få ferdigattest, ikke vil være ferdig per dato for overtakelse av den enkelte boligenhet. Det er utbygger som er ansvarlig for å innhente ferdigattest.

Adgang til utleie

Utleie reguleres av borettslagsloven §§ 5-3 til 5-10. Eventuell søknad om utleie må sendes styret og det er opp til styret om utleien godkjennes.

Beliggenhet

Fra Humlehagen er det bare noen få minutters gange ned til Ensjø Torg som er sentrumskjernen av Ensjø. Her finner du butikker, restauranter, kafeer og T-banen som tar deg ned til Oslo sentrum på ca. 5 minutter.

Ensjø har fine turmuligheter, og her kan du vandre mellom nytt og gammelt og oppleve Ensjø sin enorme forvandling på få år. Du kan ta turen langs Hovinbekken, til Tøyen, Kampen, Vålerenga eller bort til sjarmerende Malerhaugen. På Malerhaugen går du i rolige omgivelser mellom gammel trehusbebyggelse, hvite stakkittgjerder og frodige syrinbusker. Dette er et sted som vil sjarmere de fleste. Kampen bondegård finner du også i gangavstand fra Humlehagen, til glede for store og små som vil hilse på dyrene.

Adkomst

Adkomst fra Gladengveien.

Regulerings- og arealplaner

Eiendommen inngår i en større områdeutvikling av Ensjø som boligbydel. Eiendommen er i dag regulert til byggeområde for bolig (S-5070), se reguleringskart og -bestemmelser. Det er regulert friområde (park) vest for eiendommen. Reguleringen tilsier bebyggelse med maks kote +93,3. Vest for eiendommen ligger prosjektet Tiedemannsparken med en maks kote på +90. Gatetunet med bro mellom Gladengveien 12-14 blir tilgjengelig for allmenn ferdsel.

Ensjø er under utbygging og endringer vil skje. Hele Ensjøområdet er i ferd med å transformeres fra industri, kontor og næringsdrift til et attraktivt boligområde med servicetilbud og handel rettet mot de som flytter inn i bydelen. Det er forventet at naboeiendommer som pr i dag er regulert til industri, vil bli omregulert. For mer informasjon les på ensjobyen.no samt oslo.kommune.no/politikk-ogadministrasjon/slik-bygger-vi-oslo/ensjobyen, eller kontakt ansvarlig megler.

Det vises blant annet til følgende pågående plan- og byggesaker for nærliggende eiendommer:
• 202100931 – Gladengveien 17
• 202008314 – Grenseveien 65-67
• 202008625 – Gladengveien 18
• 202009362 – Gladengveien 8

Se utomhusplan for utførelse av utomhusarealene. Det tas forbehold om mindre justeringer. Som vist på utomhusplanen vil det etableres en tverrforbindelse fra Gladengveien, gjennom utomhusarealet, over bekkedraget og fram til naboprosjektet Tiedemannsparken. Denne tverrforbindelsen vil være allmenn tilgjengelig for gående og syklende, og vil benyttet til avfallshåndtering og utrykningskjøretøy for boligprosjektet Tiedemannsparken. Utsnitt av plan med tilhørende bestemmelser kan fås ved henvendelse til megler.

Det gjøres også spesielt oppmerksom på at Vestre Bekkedrag som angitt på utomhusplanen, samt oppgradering av Gladengveien, som går langs hele prosjektet i øst, skal utføres av Oslo Kommune.

Gjennomføringstidspunktet for disse er ikke satt av Oslo kommune, men må påregnes å kunne ligge mange år fram i tid. Inntil Vestre Bekkedrag etableres av Oslo kommune vil det bli etablert midlertidig gress/eng i dette området.

Eiendommens utgifter

Felleskostnadene er kr. 11 624 per måned og inkluderer forretningsførsel, felles bygningsforsikring, a konto fjernvarme, bredbånd/fiber, kapitalkostnader, drift og vedlikehold.

Fordelt følgende:
A konto fjernvarme: kr. 598
Felleskostnader: 1 996
Bredbånd/fiber: 250
Kapitalkostnader avdragsfri periode år 1-10 (kun renter): kr. 8 575

Felleskostnader per måned (avdragsfri periode) år 1-10: kr. 11 419

Estimerte kapitalkostnader etter avdragsfri periode fra år 11 (renter og avdrag): kr. 9 987

Stipulerte felleskostnader etter avdragsfri periode fra år 11: kr. 12 831

IN-ordning:
Innbetaling innenfor IN-ordningen gir andelseieren reduserte månedlige felleskostnader tilsvarende reduksjonen i renter og avdrag på borettslagets fellesgjeld. Eksempelvis hvis man innbetaler hele fellesgjelden, så vil månedlige felleskostnader kun utgjøre kr. 2 844. Ser mer informasjon under punktet IN-ordning i salgsoppgaven.

Oslo Kommune har eiendomsskatt. Humlehagen Borettslag vil faktureres for eiendomsskatt som hjemmelshaver til eiendommen. Den enkelte andelseier er imidlertid selv ansvarlig for å dekke den andel av eiendomsskatten som knytter seg til dennes andel. Dette kommer i tillegg til budsjetterte driftskostnader. Styret/forretningsfører vil viderefakturere eiendomsskatten til den enkelte andelseier. Det tas forbehold om endringer i offentlige skatter og avgifter. Eventuell eiendomsskatt på næringslokalene i fellesarealene vil dekkes som felleskostnader etter Borettslagets fordelingsnøkkel.

Det er i Oslo kommune vedtatt eiendomsskatt. Eiendomsskatten utgjør for tiden 3 promille av beregningsgrunnlaget. Det gjøres spesielt
oppmerksom på at beregningsgrunnlaget vil være høyere for boliger som benyttes som sekundær bolig. Beregningsgrunnlaget kan finnes på Oslo kommunes hjemmeside: www.oslo.kommune.no/skatt-og-naring/skattog-avgift/eiendomsskatt. Satsen for for beregningsgrunnlaget til eiendomsskatten blir fastsatt årlig av bystyret. Eiendomsskatten vil derfor kunne variere fra år til år.

Formuesverdi

Leiligheten er helt ny og ferdigstilt og det foreligger ikke formuesverdi per tid.

Formuesverdien for primærboliger er 25 prosent av boligens verdi.

Formuesverdi for sekundærbolig:
Inntektsåret 2023: 100 prosent av boligens verdi

Formuesverdien justeres normalt årlig. Se skatteetaten.no for mer informasjon om fastsettelse av formuesverdien.

Omkostninger

I tillegg til kjøpesummen må kjøper betale:

1: Tinglysningsgebyr hjemmelsoverføring: Kr. 500
2: Tinglysningsgebyr pantedokument: Kr. 500
3: Attestgebyr: Kr. 172

Totale omkostninger: Kr. 1 172

Prisantydning inkludert omkostninger: Kr. 2 751 172

I tillegg til Kjøpesummen overtar ny kjøper andel fellesgjeld knyttet til Boligen. På overtakelsestidspunktet utgjør andel fellesgjeld tilknyttet Boligen: Kr. 2 100 000.

Totalpris inkludert fellesgjeld og omkostninger: Kr. 4 851 172

I tillegg kommer valgfri Boligkjøperforsikring hos HELP Forsikring AS kr. 4 400. Kjøper har også muligheten til å velge Boligkjøperforsikring PLUSS til kr. 10 700 med et årlig abonnement på kr. 2 800. Se ytterligere informasjon om Boligkjøperforsikring vedlagt i salgsoppgaven.

Annen viktig informasjon

Om prosjektet:
Prosjektet får en moderne fasade med blanding av mur og treverk. I prosjektet vil rekkehusene ligge midt i et hyggelig gårdsrom, med leilighetene fint omkranset i en hestesko. I kjernen av hesteskoen er det et solrikt og frodig grøntareal til glede for alle beboerne. Humlehagen har mye å by på som lekeområdet, en morsom boltringsplass om du er en av de yngste beboerne. Om du ønsker en solrik dag på taket av Ensjøbyen kan du ta heisen opp til en av de felles takterrassene og nyte særdeles gode solforhold, eller har du grønne fingre kan drivhuset kanskje være noe for deg.

I tillegg har Humlehagen to felleslokaler til disposisjon for beboerne.

«Lokalet»
“Lokalet” har to soner til ulike selskapsanledninger som barnebursdag, temakvelder i borettslaget eller mindre sammenkomster. Her er det et hyggelig kjøkken med en praktisk øy for servering og matlaging. “Lokalet” er også tenkt til å fungere som et sted beboere kan sitte og jobbe på dagtid.

Den andre sonen er mer hjemmekoselig og tilrettelagt for barn i skolealder. Her er det TV-skjerm og spillkonsoll, sofa og nabobibliotek med brukte spill og bøker. Her blir det fint å arrangere filmkveld, fotballkveld osv. hvis det kommer flere gjester enn det plass til i egen stue.

«Verkstedet»
DIY, eller Gjør-Det-Selv, er veldig populært for både ung og gammel, og flere blir opptatt av å ta bedre vare på tingene man har fremfor å kaste og kjøpe nytt.
Da er «verkstedet» et ypperlig sted å være. Her legges til rette for at våre beboere kan disponere et flott felleslokale i umiddelbar nærhet til leilighetene. “Verkstedet er et fint sted for å dyrke hobbyer og bli kjent med nye naboer.

«Verkstedet» står tilgjengelig for alle beboere, og er perfekt for alle «hjemmefiksere» som vil reparere noe eller er i det kreative hjørnet. I «Verkstedet» vil det komme sybord og symaskin, og et stort arbeidsbord sørger for plass til å utføre forskjellige hobbyaktiviteter. Det kommer også en smart sløydbenk med verktøytavle, mulighet for reparasjon av sykler samt deleordning av diverse verktøy. I tillegg har lokalet god takhøyde, utslagsvask og toalett.

Målet er at «Verkstedet» er et sted som kan bidra til at man ikke trenger å ha alt av verktøy i sin egen boenhet, men at man deler med andre beboere. Samtidig som det kan være en møteplass hvor man treffer naboer, eller invitere inn venner.

Det er inngått avtale med leverandøren Heime som bidrar til organisering samt være en pådriver for aktivt bruk av felleslokalene i Humlehagen.

Hjemmelshaver til Eiendommen gnr. 129 bnr. 34 er Selger, Gladengveien Utvikling AS org. nr. 997 403 665. Utbygger/opprinnelig selger vil besørge overdragelse av hjemmel til Eiendommen (eller til den del av Eiendommen som Borettslaget skal eie) til Borettslaget.

Om borettslaget:
Leiligheten er en del av Humlehagen borettslag, som blir et attraktivt ­boligprosjekt sentralt i Ensjøbyen. Her kommer 133 ­leiligheter og 9 unike rekkehus. I kjernen av gårdsrommet blir det opparbeidede utearealer som tilrettelegger for lek og sosialt samspill for beboere i alle aldre, året rundt. Et felles veksthus, pergola og eget sykkelskur tilrettelagt med sykkelvask og mulighet for enkle servicejobber.

Org. nummer: 927876728
Forsikring: Tryg forsikring (8723417)
Kontaktinfo: humlehagen@styrerommet.no

Forretningsførsel OBOS Eiendomsforvaltning AS er engasjert som forretningsfører for borettslaget. OBOS har lang og solid erfaring med forretningsførsel, og vil sammen med styret sikre at Borettslag får en trygg og sikker drift.

På bakkeplan mot Gladengveien vil det bli etablert to næringslokaler. Disse vil inngå som del av Borettslagets fellesarealer og er til felles bruk for andelseierne. Borettslaget er ansvarlig for drift og vedlikehold av fellesarealene.

Vedtekter
Kjøper plikter å rette seg etter de til enhver tid gjeldende vedtekter for Borettslaget. Foreløpige vedtekter følger som vedlegg til denne salgsoppgaven. Utbygger/opprinnelig Selger har rett til å tilpasse vedtektene frem til avholdelse av ekstraordinær generalforsamling. Utbygger/opprinnelig Selger vil innkalle til ekstraordinær generalforsamling ca. 1 måned før overtakelse av andelene for å velge styre. Regler for styring og drift av borettslaget følger for øvrig av borettslagsloven.

Andelsleilighet
Når du kjøper en andel i et borettslag, blir du eier av en andel som gir deg enerett til å bruke en bestemt bolig i borettslaget. Det er borettslaget som eier eiendommen, mens andelseierne eier andeler i borettslaget. Som eier av andel i et borettslag må man forholde seg til borettslagets vedtekter og husordensregler.

Bare fysiske personer (enkeltpersoner) kan være andelseiere i borettslaget. (Dog slik at det gjelder særskilte unntak i vedtekter og borettslagslov, slik at blant annet stifteren kan eie andeler inntil de er solgt.)

Ingen fysiske personer kan eie mer enn én andel.

Legalpant
Borettslaget har en lovbestemt panterett i andelen for krav mot andelseier for ubetalte felleskostnader for inntil 2 G (folketrygdens grunnbeløp).
Det er ikke sikringsordning via forretningsfører.

Fellesgjeld
Fellesgjeld er den gjeld borettslaget har overfor långiver. Andelseierne har ikke noe personlig ansvar for fellesgjelden, men hver andelseier er med på å betjene fellesgjelden ved å betale sine felleskostnader og kapitalkostnader til borettslaget.
• Långiver Nordea
• Lånebeløp: 488 775 000
• Rentesats: 4.80 % Effektiv 4,91 %
• Lånetype:Annuitet
• Løpetid: 50 år
• Avdragsfri periode: 10 år

Det må påregnes økte rentekostnader i tråd med renteøkninger fra Norges Bank.

Kapitalkostnader
Kapitalkostnader består av renter og avdrag på borettslagets fellesgjeld.

Renten på felleslånet er flytende. Det betyr at renten vil endres i samsvar med den generelle renteutviklingen og påvirke størrelse på kapitalkostnadene og dermed felleskostnadene. Kjøper er videre gjort kjent med at felleskostnadene må økes når avdragene begynner å løpe. Felleskostnader og kapitalkostnader vist i prislisten er beregnet med den gjeldende rentesats per tid.

Borettslaget kan senere beslutte å binde hele eller deler av fellesgjelden til en fastrente i en nærmere avtalt periode. I denne perioden fryses andelseiernes mulighet til å foreta individuelle nedbetalinger av sin andel av fellesgjelden, men gjeninnføres etter fastrenteperiodens utløp. Se punktet om «IN-ordning» nedenfor.

IN-ordning
Borettslaget har inngått avtale med OBOS om IN-ordning (individuell nedbetaling fellesgjeld). Fellesgjeld er gjeld borettslaget har overfor långiver. Andelseierne har ikke noe personlig ansvar for fellesgjelden, men hver andelseier er med på å betjene fellesgjelden ved å betale sine felleskostnader til borettslaget. IN-ordningen åpner for at den enkelte andelseier kan nedbetale boligens andel av fellesgjelden.

Innbetaling innenfor IN-ordningen gir andelseieren reduserte månedlige felleskostnader tilsvarende reduksjonen i renter og avdrag på borettslagets fellesgjeld. Innbetaling fra andelseier går til nedbetaling av borettslagets fellesgjeld.

Etter overtakelse kan nedbetaling av andel fellesgjeld gjøres 2 ganger i året med minimum kr. 60 000 per innbetaling. Ordningen er betinget av at fellesgjelden løper med flytende rente. Det presiseres at en nedbetalt andel fellesgjeld ikke kan reverseres. Det må inngås egen avtale mellom borettslaget og andelseier som vil innbetale. Det vil tilkomme et administrasjonsgebyr ved inngåelse av avtale. Første mulig tidspunkt ikke fastsatt per tid, ifølge OBOS.

Garantert betaling av felleskostnader (GBF) – Sikringsordning
Borettslaget har en avtale med OBOS om garantert betaling av felleskostnader. OBOS garanterer for overførsel til borettslaget hver måned og overtar deretter alt ansvar og risiko for eventuell manglende innbetaling av felleskostnader. Avtale om sikring av felleskostnader varer til den blir sagt opp av en av partene. Oppsigelsestiden er 12 – tolv– måneder regnet fra oppsigelsesdato.

Fellesutgifter
Kjøper plikter å betale sin andel av fellesutgiftene for Borettslaget fra overtakelse. Fellesutgiftene består blant annet av kapitalkostnader (som omtalt ovenfor) og drifts- og vedlikeholdskostnader. Størrelsen på de faktiske utgiftene avhenger blant annet av hvilke ytelser/tjenester borettslaget rekvirerer.

Budgivning

Forbrukerinformasjon om budgivning er vedlagt denne salgsoppgaven.
 
Alle bud og budforhøyelser må inngis skriftlig. I tillegg må legitimasjon være fremlagt sammen med signatur fra budgiver(e). Vi oppfordrer til å gi bud elektronisk via GI BUD knappen på finn.no, eller roislandco.no. Da vil samtlige vilkår bli oppfylt. Eventuelle forhøyelser eller endringer av budet kan bekreftes på SMS eller på e-post. Vi oppfordrer alltid til å kontakte megler pr. telefon i tillegg da forsinkelser i SMS og mail kan forekomme.
 
Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden. For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3. Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist bør derfor være på minimum 30 minutter fra budet er mottatt av megler, og budforhøyelser må derfor skje i god tid før fristens utløp. Bud kan uansett ikke settes med kortere frist enn kl.12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form.
 
I henhold til eiendomsmeglingsforskriften § 6-3 første ledd har megler en plikt til å oppfordre oppdragsgiver (selger) til ikke å ta imot bud direkte fra budgiver, men henvise til megler. Megler oppfordrer partene til å lese retningslinjene for budgivning vedlagt i salgsoppgaven.
 
Et eventuelt bud fra selger til kjøper (såkalte «motbud»), er avtalerettslig bindende tilbud som medfører at det foreligger en avtale om salg av eiendommen dersom budet i rett tid aksepteres av kjøper.
 
Budgiverens opplysning om han er forbruker eller næringsdrivende:
Avhendingsloven ble endret med virkning fra 1. januar 2022 og innebærer blant annet at «som den er»-forbehold ikke har virkning i forbrukerkjøp, jf. avhendingsloven § 3-9 andre ledd, jf. § 1-2 tredje ledd. Med forbrukerkjøper menes en kjøper av eiendom som er en fysisk person og som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. «Som den er»-forbehold kan imidlertid fremdeles tas utenfor forbrukerkjøp. Hvorvidt eiendommen selges til en forbrukerkjøper eller ikke, kan derfor ha betydning for fordelingen av risiko mellom partene: hvis kjøperen er forbruker, bærer selger ansvaret dersom eiendommen ikke samsvarer med de krav til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Hvis kjøperen er profesjonell, bærer imidlertid selger ansvaret for slike avvik bare i den grad eiendommen er i vesentlig ringere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen og forholdene ellers.
 
Budgivers opplysning om han er forbruker eller ikke, skal gis i forbindelse med formidling av budet, for eksempel ved at det i budskjemaet krysses av for om man er forbrukerkjøper eller ikke. Budgiver må informere megler om han opptrer som forbruker eller ikke-forbruker ved budgivning for at andre parter involvert i budrunden kan ta stilling til forhold av faktisk og rettslig art som er viktige i forbindelse med avtalen. Megler har begrenset mulighet til å kontrollere budgivers egenopplysning om vedkommende er næringsdrivende eller ikke, og budgiverens skriftlige opplysning om han er forbrukerkjøper eller ikke, må legges til grunn. 

Lovanvendelse

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven.
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
 
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
 
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
 
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
 
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
 
Dersom selger anses som profesjonell part ved salg av nyoppført bolig:
Loven regulerer forhold hvor næringsdrivende er pliktig til å stille garanti ved salg av nyoppførte, ferdigstilte boliger som blir solgt innen seks måneder etter ferdigstillelse. Etter bestemmelsen i avhl. § 2-11, må næringsdrivende stille garanti for sin oppfylling av avtalen på linje med garantibestemmelsen i bustadoppføringsloven § 12.
 
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
 
Ingen kan direkte eller indirekte erverve mer en to boligseksjoner i et boligsameie jf. eierseksjonsloven § 23. Dersom et erverv har funnet sted i strid med eierseksjonslovens regler kan Kartverket nekte overskjøting. Dersom overskjøting blir nektet, er kjøper likevel forpliktet til å gjennomføre handelen med selger, og oppgjør til selger vil finne sted tross manglende overskjøting.

Hvitvaskingsreglene

Eiendomsmeglere er underlagt Lov om hvitvasking. I henhold til Lov av 01.06.18 nr. 23 om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering (Hvitvaskingsloven), er megler pliktig til å gjennomføre identitetskontroll av alle involverte parter. Hvitvaskingsloven pålegger blant annet eiendomsmegler å innhente redegjørelse av midlenes opprinnelse. Dette besvares av samtlige kjøpere herunder parter som opptrer på vegne av kjøper, ved en såkalt kundekontroll. Ved eventuelt tilbakehold av informasjon eller mistenkelige transaksjoner, plikter eiendomsmegleren å melde fra til Økokrim. Med «mistenkelig transaksjon» menes transaksjon som mistenkes å involvere utbytte fra straffbar handling, eller som skjer som ledd i terrorfinansiering. Manglende mulighet for kundekontroll kan også være et forhold som gjør transaksjonen mistenkelig. 
 
Det anbefales at kjøper innbetaler kjøpesummen som ikke kommer fra låneinstitusjon, i en samlet innbetaling fra egen konto i norsk bank.
 
Selger forbeholder seg også retten til å kreve dokumentasjon av kjøpers finansiering.
 
Det kan ikke gjøres ansvar gjeldende mot meglerforetaket som følge av at meglerforetaket overholder sine plikter etter Hvitvaskingsloven. 
 

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølging.

Boligselgerforsikring

Selger har ikke tegnet eierskifteforsikring, da leiligheten er helt ny og det er 5 års utbyggergaranti. Selger har likevel fylt ut egenerklæringsskjema som følger vedlagt i salgsoppgaven. Budgivere forplikter seg til å sette seg inn i dokumentet før bud inngis.

Boligkjøperforsikring

Vedlagt i salgsoppgaven følger informasjon om Boligkjøperforsikring Pluss og ordinær Boligkjøperforsikring fra HELP Forsikring AS. Boligkjøperforsikring er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Boligkjøperforsikring Pluss har samme dekning som boligkjøperforsikring + fullverdig advokathjelp på viktige rettsområder i privatlivet. Les mer om begge forsikringene i vedlagte materiell eller på help.no. Det gjøres oppmerksom på at meglerforetaket mottar kr 2.400,- i honorar for hver forsikringsavtale som formidles på Boligkjøperforsikring Pluss og kr 1 400,- i honorar for ordinær Boligkjøperforsikring.

Eier

Øyvind Aaraas

Meglers vederlag

Meglers vederlag betales av selger og er avtalt til:
 
Provisjon: kr. 44 900
Tilretteleggingsgebyr: kr. 9 900
Markedsføringspakke: kr. 17.650
Oppslag eiendomsregister: kr. 700
Oppgjørshonorar: kr. 6 950
Inneståelse- og utleggshonorar: kr. 2 500
 
Megler har i tillegg krav på dekning av utlegg.

Opplysninger om oppdraget

Oppdragsnummer: 3-0059/24

Ansvarlig Megler

Martin Killi Arnesen

Dato

Sist oppdatert: 26.05.2024

Tilbake til toppen