Hvorfor kjøpe nybygg?

Lidenskap for nybygg

Illustrasjon av Helgerudkvartalet i Sandvika

Det er noe eget ved følelsen av å kjøpe en splitter ny leilighet, men også mange gode grunner til å kjøpe nytt.

En helt ny bolig, hvor ingen andre har bodd før deg, lukten av et nymalt og ubrukt hjem, å starte med blanke ark. Det finnes også mange rasjonelle, fordeler ved å kjøpe nytt:

Lave bo- og kjøpskostnader

Bygget er nytt, og det er derfor ingen planer eller behov for utbedringer og vedlikehold i nær fremtid. Dette sørger for forutsigbare felleskostnader for deg som boligkjøper.

Det stilles stadig strengere krav til energieffektivitet og miljøhensyn ved oppføring av nye bygg. Dette er positivt for miljøet, men også for lommeboken. Du trenger ikke bekymre deg for kalde vintre og høye strømpriser. I nybygg har du lave oppvarmingskostnader sammenlignet med eldre boliger, og et lunt og behagelig inneklima i et godt isolert hjem.

Ved kjøp av nybygg selveierleilighet kan kjøpsomkostningene også bli lavere enn ved kjøp av eldre boliger. Ved kjøp av bolig under oppføring, der bygget anses som nybygg i sin helhet, vil du som kjøper kun betale dokumentavgift på 2,5% av andel tomteverdi, ikke av hele kjøpesummen.

Gode fellesområder

I nye boligprosjekter i dag legges det ofte vekt på å skape gode fellesområder i boligprosjektet, både utvendig og innvendig. Felles takterrasse, pent opparbeidet grøntområde på bakkeplan, felles sykkelboder/ smøreboder i kjelleren og i noen tilfeller felles oppholdsrom / gjesteleilighet.

Felles takterrasse på Borgen på Løren

Skreddersy din egen bolig

Kjøper du en ny bolig i tidlig fase av prosjektet, kan interiørløsningene du har drømt om bli til virkelighet. Du kan påvirke valg av gulv, kanskje ønsker du å flytte en vegg, velge en annen farge på overflater, ønsker deg et kjøkken som ikke er standard eller noen lekre fliser på badet.  Som kjøper i et nybyggprosjekt vil du gjennom tilvalgsprosessen få muligheten til å gjøre individuelle tilpasninger.

Moderne løsninger og god standard

I en ny leilighet er hver kvadratmeter utnyttet langt mer effektivt enn i eldre boliger. Det er i tillegg fokus på høy grad av lysinnslipp og løsninger som løfter tilværelsen, blant annet gode balkonger og romslige uteplasser. Det stilles også strenge krav til materialbruk og byggemetoder i nye boligprosjekter. Det gir boliger med god isolasjon og et bedre inneklima. Med andre ord, en sunn og lettstelt bolig som er «billig i drift».  

Illustrasjon fra Prinsessealléen på Skøyen

Fem års reklamasjonsrett

Ved kjøp av en ny bolig under oppføring har du iht. Bustadoppføringslova 5 års reklamasjonsrett, samt lovfestet garanti (§12). Dette styrker kjøpers rettsvern ved eventuelle feil og mangler i etterkant av overtagelse.

Mer tid til det som er hyggelig

Lei av å bruke tid på å klippe gresset, beise huset, måke snø og bruke kveldene på å vedlikeholde en eldre bolig? I en ny leilighet kan du senke skuldrene. Her kan du flytte rett inn, og bruke mer tid på det som er hyggelig!

Illustrasjon Røa X

En god investering

Å kjøpe leilighet i et nybyggprosjekt er ikke bare en investering i livskvalitet, men også ofte en god økonomisk investering. Når man kjøper en bolig under oppføring avtales kjøpesummen når avtalen inngås, men boligen står normalt ferdig noen år frem i tid. Boligkjøperen betaler kun 10% av kjøpesummen ved avtaleinngåelse. Det resterende beløpet betales først ved overlevering av boligen. I perioden fra avtalen inngås til boligen står ferdig kan boligprisene stige, det kan gi deg en verdiøkning på boligen før du har overtatt den. I områder under utvikling er det ikke uvanlig at boligprisene stiger mer enn i markedet generelt fra utviklingsperioden og frem til ferdigstillelse.

Illustrasjon Mariakvartalet i Bjørvika
Tilbake til toppen