Rekordunderskudd på boliger i Oslo

Lidenskap for nybygg

Rekordunderskudd på boliger i Oslo

Strek ikon

Drømmer du om å kjøpe din første bolig i Oslo, men møter høye priser og et begrenset utvalg? Du er ikke alene. Prognoser viser at boligbyggingen er på et lavt nivå, og det begrensede tilbudet kan bidra økte boligpriser de kommende årene.

Leilighetsnormen i Oslo har vært under press en god stund, og nå ønsker byrådet i Oslo en liberalisering av den, og har foreslått endringer de mener vil gjøre boligdrømmen mer oppnåelig for flere. Vi ser svært positivt på forslaget om en ny og mer fleksibel leilighetsnorm.  Likevel mener vi endringene som byrådet foreslår, ikke er tilstrekkelig for verken markedet eller befolkningsendringene byen opplever. For å adressere dette har vi sendt inn et høringsforslag som vi håper kan bidra til et mer balansert boligmarked, som gir flere muligheten til å bo sentralt i Oslo. En varig endring i normen kan påvirke hele boligmarkedet i Oslo, og det er mange gode grunner for å holde seg oppdatert på utviklingen.

Først og fremst, hva er egentlig leilighetsnormen?

Dette er den nåværende leilighetsnormen i Oslo:

  • Leiligheter må være minimum 35 kvadratmeter.
  • Maksimum 35 % leiligheter med 35-50 m² BRA. Det tillates ikke boenheter under 35 m² BRA.
  • Minimum 40 % leiligheter over 80 m2
    BRA. 20 % kan bygges som
    kombinasjonsbolig med utleieenhet på ca. 20 m2 BRA integrert.
  • Geografisk virkeområde: Gjelder indre bydeler som Grünerløkka, St. Hanshaugen, Gamle Oslo og Sagene. I praksis har Plan og Bygningsetaten forlangt at utbygger nå må følge leilighetsnormen i øvre deler av Oslo.

Og dette er endringen vi foreslår:

  • Leiligheter må være minst 30 kvadratmeter.
  • Maksimum 40 % leiligheter med 30-50 m² BRA. Det tillates ikke boenheter
    under 30 m² BRA.
  • Minimum 30 % leiligheter over 80 m2
    BRA. 20 % kan bygges som
    kombinasjonsbolig med utleieenhet på ca. 20 m2 BRA integrert.
  • Geografisk virkeområde fortsetter.


Oppsummert, så blir det med endringene byrådet forslår, mulig å bygge leiligheter mellom 30-34 kvm, 5% flere leiligheter mellom 30-50 kvm, og 10% færre leiligheter over 80 kvm.

Bakgrunn for endringene

Kritikere av nåværende leilighetsnorm i Oslo peker på flere negative konsekvenser i den nåværende situasjonen i boligmarkedet. Siden det kan bygges så få boliger i de lavere prisegmentene, presses unge og førstegangsskjøpere ut av markedet. Mangelen på små leiligheter fører til en enorm prisøkning. Samtidig tilpasses ikke boligbyggingen i Oslo de demografiske endringene. Mange enslige og par uten barn har behov for mindre boliger, men leilighetsnormen begrenser utbyggernes mulighet til å imøtekomme denne etterspørselen. Dette skaper en vedvarende ubalanse i markedet.

Spår høy prisvekst

Byen og kommunene rundt vokser raskt, og i Oslo alene er det forventet at befolkningen vil vokse med 14 % frem mot 2050 (SSB).

Forventningene om prisvekst i boligmarkedet handler om mer enn at utbyggingen ikke tilpasses befolkningsendringer og etterspørsel. Ifølge våre prognoser bygges det også generelt for få boliger. Statistikken viser at det i perioden 2017–2024 i snitt har blitt ferdigstilt 2250 nye boliger per år, mens prognosen for ferdigstilte boliger i 2027 ligger på bare 589.

Dagens utbyggingshastighet er rekordlav, og vi forventer også en stor befolkningsvekst. Man kommer ikke utenom at det vil være svært høy etterspørsel etter boliger de neste årene. Illustrasjon fra Haslevangen.

Den høye etterspørselen og det lave tilbudet indikerer en god prisvekst, og den forventede prisveksten er grunnen til at investorene ser positivt på markedet i og rundt hovedstaden de neste årene.

Og det er ikke så vanskelig å skjønne hvorfor: – Etter fjorten rentehevinger har Oslo opplevd en prisvekst hittil i år på hele 6.9 %. Nylig spådde SSB hele fem rentekutt i 2025, så med en lavere rente fremover ser det utvilsomt ut som denne prisveksten vil fortsette. Med den prisutviklingen vi forventer kan det være en god investering å kjøpe en nybyggkontrakt nå med overlevering frem i tid. Eier du allerede en bolig fra før vil du kunne dra nytte av potensiell prisøkning på to boliger. En svært gunstig investering med andre ord. 

8 gode grunner for å vurdere nybygg nå:

  • Gode fellesarealer: Fellesarealer vil gjøre at du har tilgang til veldig mye mer enn det som finnes innenfor boligens fire vegger. Det bygges ofte kontorfellesskap, hobbyrom, forsamlingslokaler, grøntområder, barnevogn- og sykkelparkeringer som er store nok til dagens utstyr og mulighet for lading. 
  • God investering: Eksperter spår god avkastning ved kjøp av nybyggkontrakt nå med overtagelse frem i tid, særlig med forventede rentekutt i 2025 og prisvekst.
  • Forutsigbare kostnader: Nybygg krever mindre vedlikehold, noe som gir forutsigbare drifts- og vedlikeholdskostnader i sameiet/borettslaget.
  • Energieffektivitet: Nye boliger er energieffektive, noe som gir lavere strømkostnader og mindre miljøavtrykk. Når de nye EU-direktivene og energieffektivitet i boliger kommer i 2030 og 2033, trenger du ikke bekymre deg for noe. 
  • Bedre bokvalitet: Moderne byggematerialer og ventilasjon gir bedre innemiljø og høyere komfort.
  • Tilpasset fremtiden: Nye boliger er bygget med fremtidige behov i tankene.
  • Garanti: Nybygg kommer med en femårig lovfestet garanti som gir trygghet mot byggefeil. Etter overtakelsen skal garantien svare til minst 5 % av kjøpesummen.
  • Planløsning: Nybygg har som regel mer arealeffektive planløsninger.

Ønsker du å holde deg oppdatert om nye prosjekter og nyboligmarkedet generelt? Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få siste nytt direkte i innboksen.

Siste nytt

Tilbake til toppen