Nyhetsbrev
Utsikt Deg16 Copy

Markedsovervåking (MOV)

Røisland & Co Rådgivning tilbyr alle våre oppdragsgivere en oppdatert markedsovervåking av nyboligmarkedet i Oslo og utvalgte kommuner i Viken.

Markedsovervåkning av Nyboligmarkedet

Vi har som eneste aktør i nybyggbransjen et unikt analyseverktøy (MOV) hvor vi siden 2010 har samlet data om alle relevante nyboligprosjekter med mer enn ti enheter i Oslo og utvalgte kommuner i Viken. Vi følger med på nye salgsstarter og måler salgsgrad på prosjekter som ligger for salg i markedet månedlig. Analyseverktøyet gir oss nyttig informasjon og god markedsinnsikt for korrekt prissetning av nye boligprosjekter eller salgstrinn. 

Denne markedsovervåkningen gir oss muligheten til å tilby ulike rapporter til våre oppdragsgivere. Få oversikt over hvilke muligheter som finnes på en boligtomt med vår akkvisisjonsrapport, eller få kontroll på dine konkurrerende prosjekter gjennom en spesialtilpasset konkurrentanalyse. 


Andreas, Mikkel og Martine oppsummerer etter MOV Januar 2022
Andreas, Mikkel og Martine oppsummerer etter MOV Januar 2022

FORTSATT LAVT UTBUD AV NYE BOLIGPROSJEKTER I OSLO, MEN BEDRING I UTBUD I TILLIGGENDE KOMMUNER

Som i markedslivet generelt, er også boligmarkedet spesielt avhengig av en god og variert tilbudsside for å ha en sunn prisutvikling. Med unntak av 2016 (4 050 nye leiligheter lagt ut) har Oslo vært preget av et lavt tilbud av nye boligprosjekter. I de siste 3 årene har det i snitt i Oslo blitt lagt ut rundt 1 650 leiligheter, ved utgangen av Q3 i år er det allerede lagt ut 1 648 leiligheter. Men, denne trenden er nedadgående, ettersom mange boligprosjekter ikke har kommet ut på grunn av omstendelig og treg saksbehandling hos Oslo kommune. Vi forventer ikke stor pågang av nye boligprosjekter ut året, så vår prognose på ca. 2 000 nye leiligheter ut i 2021 ser ut til å treffe godt – dessverre.  

For å dekke et boligbehov i hovedstaden er vårt anslag at det bør tilføres jevnlig et sted mellom 3 000 – 4 000 nye boliger årlig. En viktig tilleggsfaktor er at det bør være en god geografisk spredning på hvor i Oslo disse boligene bygges.

 

ANTALL LEDIGE LEDIGHETER FOR SALG

Da markedet bremset i 2017, økte varelageret i 2018 overkant av 2 000 ledige leiligheter. På grunn av det lave tilsiget av nye prosjekter de siste 3 - 4 årene er varelageret nå nede i kun 923 ledige leiligheter for salg i Oslo pr. 01.10.21.

  

HVILKE TYPE LEILIGHETER ER TILGJENGELIG?

Oslo kommunes oversikt over husholdninger viser at den vanligste husholdningstypen i Oslo er enpersonshusholdninger. De selvstendige boligeierne utgjorde hele 47% av de totale 345 670 husholdningene pr. 2019. Etter vår opptelling pr. 01.10.21 av hvilke typer leiligheter som er ledig for kjøp i nyboligmarkedet, viser det seg at kun 163 stk. 2-roms er tilgjengelig. Dette fører dermed til et stort prispress i bruktmarkedet for tilsvarende boligtype. Opptellingen viser også at 4- og 5-roms familieleiligheter har hele 424 leiligheter tilgjengelig for salg i markedet. Generelt ser vi at interessen for leiligheter som tilbys i nye boligprosjekter i Oslo er meget god. Av de 1 648 som er lagt ut hittil i år, så er allerede 62% solgt – dette bekrefter et marked i god balanse etter vår erfaring.

 

HVA SKJER I TILLIGGENDE KOMMUNER TIL OSLO?

Det har vært og er fortsatt god aktivitet og tilsig av nye boligprosjekter i kommunene rundt Oslo. Samlet for Asker, Bærum og Fornebu har det blitt lagt ut hele 22 nye prosjekter, med høy salgsgrad på 59% av det som er lagt ut i 2021.

Lørenskog, Strømmen og Lillestrøm har også en god salgsgrad på 48% samlet, av det som er lagt ut i 2021. Det har en stund vært svært varierende salgstakt på prosjekter lagt ut på Jessheim og områdene rundt Gardermoen, men vi ser nå at salgsavgangen er på vei til å ta seg opp. 

Syd for Oslo er det økende tilbud av nye boligprosjekter i Nordre Follo. Det er god aktivitet særlig i Kolbotn, men også Ski og Langhus. Kommunen har en samlet salgsgrad på 40 % av det som er lagt ut i 2021. 

 

Gode kvaliteter utover selve leiligheten

Pandemien har blant annet sørget for at bokvalitet har blitt viktigere for oss enn noen gang så det har vært en høy aktivitet i boligmarkedet. Interessen for kjøp av bolig i Oslo har ikke avtatt, men vi ser at tilliggende kommuner har hatt en høyere prisvekst og høyere aktivitet. Dette gjelder nok i størst grad at yngre familieetablerere har sett muligheten for å flytte litt lengre ut på grunn av signaler om noe mer fleksibilitet i forhold til å kunne benytte seg av hjemmekontor. Videre ser vi et økende engasjement for nybygg og dets kvaliteter og  utbyggere tilbyr nå mer enn bare en leilighet gjennom mer fellesareal som møteplasser, lekerom, mekkerom for ski og sykler osv.   

Schlagergaarden Hage -Fellesareale Andreas Lars
Schlägergården Hage -Felles smørebod
Felles sykkelparkering i Schlagergaarden hage
Felles sykkelparkering i Schlägergården Hage


Les mer om boligtrender etter Pandemien>>

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Se også vår personvernserklæring.